Greenwich Council

Agenda, decisions and minutes

Venue: Rooms 4 & 5, Town Hall, Wellington Street, Woolwich SE18 6PW. View directions

Contact: Jasmine Kassim  Email: jasmine.kassim@royalgreenwich.gov.uk or tel: 020 8921 5146

Items
No. Item

1.

Apologies for Absence

To receive apologies for absence from Members of the Committee.

Minutes:

Apologies for absence were received on behalf of Councillors Norman Adams and Christine May.

2.

Urgent Business

The Chair to announce any items of urgent business circulated separately from the main agenda.

Minutes:

There was no urgent business.

3.

Declarations of Interest pdf icon PDF 56 KB

Members to declare any personal and financial interests in items on the agenda.  Attention is drawn to the Council’s Constitution; the Council’s Code of Conduct and associated advice.

Additional documents:

Minutes:

Resolved –

 

That the list of Councillors’ memberships as Council appointed representatives on outside bodies, joint committees and school governing bodies be noted.

4.

80 Joan Crescent, Eltham, SE9 5RP pdf icon PDF 57 KB

Members to consider Planning Application for the construction of a 2-storey side extension, a single storey rear extension and a front porch.

Additional documents:

Decision:

Resolved –

 

Unanimously

 

That Planning Permissionbe granted for the construction of a 2-storey side extension, a single storey rear extension and a front porch.

 

Subject to:

 

(i)           Conditions set out in Appendix 2 of the main report attached to the Addendum Report as an Appendix.

 

And a further condition as follows:

 

·        That full details of screening measures to the western side of the proposed raised decking, designed to protect residents at No. 78 Joan Crescent from being overlooked shall be submitted to, and approved in writing by the Local Planning Authority prior to the construction of the terrace.  The screening measures shall thereafter be installed (and subsequently maintained) in accordance with the approved details:

 

Reason: To protect the amenity of adjoining residential occupiers, and ensure compliance with Policies DH1 and DH(b) of the Royal Greenwich Local Plan: Core Strategy, with Detailed Polices (2014).

Minutes:

The Area Planning Manager gave an illustrative presentation to the report, recommending to the Committee to agree the recommendation in the report.  It was stated that the application was deferred by the Committee at its meeting on 15 November 2016 for a site visit in order for Members to assess the impact of the implementation of the proposal in the environment.

 

The Committee noted the report, and that the application was related to the construction of a two-storey side extension, a single-storey rear extension and a front porch.  It was recognised that the proposed site visit took place on 14 January 2017.

 

The meeting was addressed by a resident who stated that he was opposed to the proposal because it was contrary to planning rules.  He advised the Committee that the proposed wall to the rear extension would dominate and deprive his family from enjoying sunlight in the garden of his property which was located adjacent to the applicant site.  The resident stated that his family’s privacy would also be affected by the intrusion.  Thus, the Committee should encourage the applicant to reduce the bulk and height of the proposed rear extension in ways to prevent detrimental impact on his property.  Notwithstanding that, the Committee should reject the proposal.

 

In response to a question, the Assistant Director (Planning and Building Control), advised the Committee that had it not been for the stepped level of the garden on the application site, the application would have been subjected to permitted development rules.  However, the applicant would have an opportunity to negotiate boundary specifications with his neighbours under a party-wall agreement.    

 

The Area Planning Manager also responded to an enquiry, clarifying to the Committee that the proposed single storey rear extension would have a depth of 3.6 metres, a width of 7 metres and a height of 3.96 meters above the ground level at the rear of the property.  It was stated that the specifications were assessed, and it was considered that they would not create an adverse impact on neighbouring properties in the environment.  Therefore, the detentions were acceptable under planning rules.

 

In considering submissions made at the meeting, the Committee was of the view that the application had met the relevant planning requirements.  However, screening measures would help alleviate some of the concerns expressed by residents at No. 78 Joan Crescent, SE9.

 

Resolved –

 

Unanimously

 

That Planning Permissionbe granted for the construction of a 2-storey side extension, a single storey rear extension and a front porch.

 

Subject to:

 

(i)           Conditions set out in Appendix 2 of the main report attached to the Addendum Report as an Appendix.

 

And a further condition as follows:

 

·        That full details of screening measures to the western side of the proposed raised decking, designed to protect residents at No. 78 Joan Crescent from being overlooked shall be submitted to, and approved in writing by the Local Planning Authority prior to the construction of the terrace.  The screening measures shall thereafter be installed (and subsequently  ...  view the full minutes text for item 4.

5.

14 Brookway, Blackheath, SE3 9BJ pdf icon PDF 71 KB

Members to consider Planning Application for the construction of a 2-storey rear extension, part 1 / part 2-storey side extension, loft conversion with rear dormer window and 3 roof lights and part conversion of garage into habitable rooms.

Additional documents:

Decision:

Resolved –

 

Unanimously

 

That Planning Permission be granted for the construction of a 2-storey rear extension, part 1 / part 2-storey side extension, loft conversion with rear dormer window and 3 roof lights and part conversion of garage into habitable rooms.

 

Subject to:

 

(i)           Conditions set out in appendix 2 of the main report dated 26.9.2016 and amendments to these conditions as set out in the Addendum Report

 

And an informative as follows:

 

·        That the applicant undertaken to ensure conformity in regards to rooflights in line with adjoining properties in the environment within which the proposed development sits.

 

 

Minutes:

The Area Planning Manager gave an illustrative presentation to the report, recommending to the Committee to agree the recommendation in the report.  It was stated that the application was a resubmission, following a deferral by the Committee at its meeting on 15 November 2016 for a site visit, in order for Members assess the impact of implementation of the proposal in the environment.

 

The Committee noted the report, and that proposal was to construct a two-storey rea extension, with rear dormer window and three roof lights, and part conversion of garage into habitable rooms.  It was recognised that the site visit took place on 14 January 2017.

 

The meeting was addressed by a resident who advised the Committee that he was opposed to the application.  The resident was of the view that the proposal would distort the topography and structure the Conservation Area because the alterations to the roof and building configuration to the host building would be visible from the street scene.  The resident suggested that the Committee should therefore reject the proposal because it was contrary to planning rules.

 

A representative of the Blackheath Society also addressed the meeting.  It was stated that the Society was pleased that its concerns about the ridge line had been rectified by the amendments to the drawing plans.  However, the Society was suggesting that the proposed roof lights should match those on similar properties in the vicinity.  The Committee was advised that the Society would welcome similar consideration in regard to the proposed rear dormer, in order to ensure a cohesive appearance in the environment.

 

In response to questions raised, Area Planning Manager advised the Committee that the installation of the proposed roof light was a consideration under permitted development rights.  However, there was no reason why uniformity with existing properties in the vicinity could not be achieved.

 

The meeting was also addressed by the agent of the applicant, who advised the Committee that he was the architect for the proposed development, and he suggested to the Committee to approve the proposal in the report.  The architect also gave an assurance to the Board that although the issue relating to the roof light was under permitted development right, the applicant would be willing to maintain uniformity in the environment.

 

In consideration submissions made at the meeting, the Committee was satisfied that the applicant had complied to the relevant planning rules.  However, the applicant should ensure that the proposed rooflights align with adjoining properties in the neighbourhood.

 

The Committee voted on the proposal and

 

Resolved –

 

Unanimously

 

That Planning Permission be granted for the construction of a 2-storey rear extension, part 1 / part 2-storey side extension, loft conversion with rear dormer window and 3 roof lights and part conversion of garage into habitable rooms.

 

Subject to:

 

(i)           Conditions set out in appendix 2 of the main report dated 26.9.2016 and amendments to these conditions as set out in the Addendum Report

 

And an informative as follows:

 

·        That the applicant undertaken to  ...  view the full minutes text for item 5.