Greenwich Council

Agenda item

Plots N0601, N0602, N0607, N0608, N0504 and N0506, Greenwich Peninsula, Greenwich, SE10

To grant outline planning permission for a mixed use development consisting of Class A1-A5 (Retail) and D1/D2 (Leisure, Creche, Community use) up to 8,256m², Class C1 (Hotel) up to 38,517m² or B1 (Business) up to 33,943m², Class C3 (Dwellings) up to 1,683 dwellings (155,228m²), up to 982 residential car parking spaces (33,471m²) , up to 129 non-residential car parking spaces (5,066m²), public realm and open space, hard and soft landscaping, associated highways and transport works, associated plant and ancillary works and with full details of access to the TFL North Vent Shaft no. 4 of the Blackwall Tunnel and access off Millennium Way roundabout.

Link to Planning Documents

Decision:

Resolved –

 

That outline planning permission for a mixed use development consisting of Class A1-A5 (Retail) and D1/D2 (Leisure, Creche, Community use) up to 8,256m², Class C1 (Hotel) up to 38,517m² or B1 (Business) up to 33,943m², Class C3 (Dwellings) up to 1,683 dwellings (155,228m²), up to 982 residential car parking spaces (33,471m²) , up to 129 non-residential car parking spaces (5,066m²), public realm and open space, hard and soft landscaping, associated highways and transport works, associated plant and ancillary works and with full details of access to the TFL North Vent Shaft no. 4 of the Blackwall Tunnel and access off Millennium Way roundabout, be deferred, in order to enable Members of the Board to gain better understanding of the context within which the outline application sits.

Minutes:

Councillor Roberts declared a personal interest, advising that he periodically receives briefings on progress in relation to this Item.  Councillor Roberts left the room and did not take part in the discussions or vote on the proposal.

 

The Planning Manager (Major Developments) gave an illustrative presentation to the report, recommending to the Board to grant outline planning permission for a mixed use development at Greenwich Peninsula.

 

The Board noted the report, and that an addendum to it was circulated at the meeting.  It was recognised that the proposal related to an approved scheme dated 23 February 2004.

 

A representative from the Greenwich Conservation Group addressed the meeting.  He advised the Board that the Group was opposed to the application because the proposal was a departure from the approved Masterplan.  Specifically, the development lacked provision for a mixed and balanced community due to the lack of affordable housing.  The heights of the buildings were in excess of the parameters set out in the approved scheme.  The form of the tower blocks and their disposition were contrary to the original intent.  Given the deviations, the Group was suggesting to the Board to recommend a review the original Masterplan, supported by adequate consultation with the community.  In particular, consideration of family units to be provided on the site should be brought forward in future phases as stipulated in the approved Masterplan. 

 

The Board also noted an objection by a representative who addressed the meeting on behalf of AEG Europe, the owners of The O2, and the site immediate north of the Greenwich Peninsula.  It was stated that the company welcomed development for growth on the Greenwich Peninsula but that the proposal was detrimental in terms of viability and deliverability.  In particular, the criteria set out in the National Planning Policy Framework had not been considered when assessing the impact of the modifications on existing businesses in the surrounding area.  The introduction of two new hotels would undermine the delivery and short to medium term viability of The O2 Hotel.  The Board was asked to note that the company believed that proposed arrangements should instigate a review of the uses initially approved in the Masterplan. 

 

The meeting was also addressed by representatives from the Aluna Foundation.  It was stated by the Foundation the application was linked to an opportunity to help secure funding from the developer towards the further development and realisation of Aluna in providing innovative public arts and cultural landmark of local, national and international importance, as well a new river transport landing pier and waterfront open space in an area of open space deficiency.  The representatives urged the Board to approve the proposal in view of the Borough’s Cultural Plan, and for onsite public art.

 

In response to questions raised, the Officer clarified to the Board that the proposal, if approved, would create 8 buildings.  Since the arrangements would provide 100% private market housing, it was a departure from the approved scheme which envisaged a minimum of 38% affordable housing distributed across the residential plots.

 

In considering submissions made, the Board was of the view that financial contribution by the developers towards the Aluna Foundation could not be considered as a criterion for approving the proposal under planning rules.  However, clarification was needed in relation to the context of the proposed development, in particular that the form would differ from the parameters approved as part of the 2004 Masterplan in terms building heights and land uses.

 

A suggestion to defer the application for resubmission at a future meeting of the Board was voted upon with a result of 6 for, and 1 abstention.  It was

 

Resolved –

 

That consideration of outline planning permission for a mixed use development consisting of Class A1-A5 (Retail) and D1/D2 (Leisure, Creche, Community use) up to 8,256m², Class C1 (Hotel) up to 38,517m² or B1 (Business) up to 33,943m², Class C3 (Dwellings) up to 1,683 dwellings (155,228m²), up to 982 residential car parking spaces (33,471m²) , up to 129 non-residential car parking spaces (5,066m²), public realm and open space, hard and soft landscaping, associated highways and transport works, associated plant and ancillary works and with full details of access to the TFL North Vent Shaft no. 4 of the Blackwall Tunnel and access off Millennium Way roundabout, be deferred, in order to enable Members of the Board to gain better understanding of the context within which the outline application sits.

Supporting documents: