Greenwich Council

Agenda item

14 Brookway, Blackheath, SE3 9BJ

Members to consider Planning Application for the construction of a 2-storey rear extension, part 1 / part 2-storey side extension, loft conversion with rear dormer window and 3 roof lights and part conversion of garage into habitable rooms.

Decision:

Resolved –

 

Unanimously

 

That Planning Permission be granted for the construction of a 2-storey rear extension, part 1 / part 2-storey side extension, loft conversion with rear dormer window and 3 roof lights and part conversion of garage into habitable rooms.

 

Subject to:

 

(i)           Conditions set out in appendix 2 of the main report dated 26.9.2016 and amendments to these conditions as set out in the Addendum Report

 

And an informative as follows:

 

·        That the applicant undertaken to ensure conformity in regards to rooflights in line with adjoining properties in the environment within which the proposed development sits.

 

 

Minutes:

The Area Planning Manager gave an illustrative presentation to the report, recommending to the Committee to agree the recommendation in the report.  It was stated that the application was a resubmission, following a deferral by the Committee at its meeting on 15 November 2016 for a site visit, in order for Members assess the impact of implementation of the proposal in the environment.

 

The Committee noted the report, and that proposal was to construct a two-storey rea extension, with rear dormer window and three roof lights, and part conversion of garage into habitable rooms.  It was recognised that the site visit took place on 14 January 2017.

 

The meeting was addressed by a resident who advised the Committee that he was opposed to the application.  The resident was of the view that the proposal would distort the topography and structure the Conservation Area because the alterations to the roof and building configuration to the host building would be visible from the street scene.  The resident suggested that the Committee should therefore reject the proposal because it was contrary to planning rules.

 

A representative of the Blackheath Society also addressed the meeting.  It was stated that the Society was pleased that its concerns about the ridge line had been rectified by the amendments to the drawing plans.  However, the Society was suggesting that the proposed roof lights should match those on similar properties in the vicinity.  The Committee was advised that the Society would welcome similar consideration in regard to the proposed rear dormer, in order to ensure a cohesive appearance in the environment.

 

In response to questions raised, Area Planning Manager advised the Committee that the installation of the proposed roof light was a consideration under permitted development rights.  However, there was no reason why uniformity with existing properties in the vicinity could not be achieved.

 

The meeting was also addressed by the agent of the applicant, who advised the Committee that he was the architect for the proposed development, and he suggested to the Committee to approve the proposal in the report.  The architect also gave an assurance to the Board that although the issue relating to the roof light was under permitted development right, the applicant would be willing to maintain uniformity in the environment.

 

In consideration submissions made at the meeting, the Committee was satisfied that the applicant had complied to the relevant planning rules.  However, the applicant should ensure that the proposed rooflights align with adjoining properties in the neighbourhood.

 

The Committee voted on the proposal and

 

Resolved –

 

Unanimously

 

That Planning Permission be granted for the construction of a 2-storey rear extension, part 1 / part 2-storey side extension, loft conversion with rear dormer window and 3 roof lights and part conversion of garage into habitable rooms.

 

Subject to:

 

(i)           Conditions set out in appendix 2 of the main report dated 26.9.2016 and amendments to these conditions as set out in the Addendum Report

 

And an informative as follows:

 

·        That the applicant undertaken to ensure conformity in regards to rooflights in line with adjoining properties in the environment within which the proposed development sits.

 

 

Supporting documents: