Greenwich Council

Agenda item

80 Joan Crescent, Eltham, SE9 5RP

Members to consider Planning Application for the construction of a 2-storey side extension, a single storey rear extension and a front porch.

Decision:

Resolved –

 

Unanimously

 

That Planning Permissionbe granted for the construction of a 2-storey side extension, a single storey rear extension and a front porch.

 

Subject to:

 

(i)           Conditions set out in Appendix 2 of the main report attached to the Addendum Report as an Appendix.

 

And a further condition as follows:

 

·        That full details of screening measures to the western side of the proposed raised decking, designed to protect residents at No. 78 Joan Crescent from being overlooked shall be submitted to, and approved in writing by the Local Planning Authority prior to the construction of the terrace.  The screening measures shall thereafter be installed (and subsequently maintained) in accordance with the approved details:

 

Reason: To protect the amenity of adjoining residential occupiers, and ensure compliance with Policies DH1 and DH(b) of the Royal Greenwich Local Plan: Core Strategy, with Detailed Polices (2014).

Minutes:

The Area Planning Manager gave an illustrative presentation to the report, recommending to the Committee to agree the recommendation in the report.  It was stated that the application was deferred by the Committee at its meeting on 15 November 2016 for a site visit in order for Members to assess the impact of the implementation of the proposal in the environment.

 

The Committee noted the report, and that the application was related to the construction of a two-storey side extension, a single-storey rear extension and a front porch.  It was recognised that the proposed site visit took place on 14 January 2017.

 

The meeting was addressed by a resident who stated that he was opposed to the proposal because it was contrary to planning rules.  He advised the Committee that the proposed wall to the rear extension would dominate and deprive his family from enjoying sunlight in the garden of his property which was located adjacent to the applicant site.  The resident stated that his family’s privacy would also be affected by the intrusion.  Thus, the Committee should encourage the applicant to reduce the bulk and height of the proposed rear extension in ways to prevent detrimental impact on his property.  Notwithstanding that, the Committee should reject the proposal.

 

In response to a question, the Assistant Director (Planning and Building Control), advised the Committee that had it not been for the stepped level of the garden on the application site, the application would have been subjected to permitted development rules.  However, the applicant would have an opportunity to negotiate boundary specifications with his neighbours under a party-wall agreement.    

 

The Area Planning Manager also responded to an enquiry, clarifying to the Committee that the proposed single storey rear extension would have a depth of 3.6 metres, a width of 7 metres and a height of 3.96 meters above the ground level at the rear of the property.  It was stated that the specifications were assessed, and it was considered that they would not create an adverse impact on neighbouring properties in the environment.  Therefore, the detentions were acceptable under planning rules.

 

In considering submissions made at the meeting, the Committee was of the view that the application had met the relevant planning requirements.  However, screening measures would help alleviate some of the concerns expressed by residents at No. 78 Joan Crescent, SE9.

 

Resolved –

 

Unanimously

 

That Planning Permissionbe granted for the construction of a 2-storey side extension, a single storey rear extension and a front porch.

 

Subject to:

 

(i)           Conditions set out in Appendix 2 of the main report attached to the Addendum Report as an Appendix.

 

And a further condition as follows:

 

·        That full details of screening measures to the western side of the proposed raised decking, designed to protect residents at No. 78 Joan Crescent from being overlooked shall be submitted to, and approved in writing by the Local Planning Authority prior to the construction of the terrace.  The screening measures shall thereafter be installed (and subsequently maintained) in accordance with the approved details:

 

Reason: To protect the amenity of adjoining residential occupiers, and ensure compliance with Policies DH1 and DH(b) of the Royal Greenwich Local Plan: Core Strategy, with Detailed Polices (2014).

Supporting documents: